Webmail

Menza étlap

LVG film

Menü

Projektzáró a Lehel Vezér Gimnáziumban

A Lehel Vezér Gimnázium EFOP 4.1.3. „Negyedszázadnyi megújulás” elnevezésű pályázatának projektzáró ünnepségére került sor 2018. november 20-án, kedden délelőtt a Lehel Film-Színház nagytermében, illetve a gimnázium elújított épületében.

A megjelenteket Mészárosné Vas Márta, a tankerületi központ szakmai helyettese üdvözölte, aki egy új korszak kezdeteként jellemezte a több mint 250 éves intézmény nagyszabású modernizálását. Beszédében kiemelt tisztelettel köszöntötte az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárát, dr. Vitályos Esztert, majd felkérte Antics István igazgatót a projektzáró megnyitására.
A pályázat keretein belül az oktatási tevékenység megvalósításához használt termek, folyosók, közlekedők felújítása, átalakítása valósult meg, míg az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően megújult az épület két szárnyának villamos rendszere is – tudhattuk meg az igazgatótól. „Nevelésünk, oktatási alapelvünk, iskolánk hitvallása állandó volt ebben a két és fél évszázadban, ám a tudás már nem elegendő. Új kompetenciák jelentek meg, a változás folyamatos, a digitális szakértelem elengedhetetlen. Bár a fejlesztés a technológia állandó megújulása miatt nem áll le, most mégis egy jelentős állomáshoz értünk. A most befejezett, igen komoly összegű megvalósult projekt után kijelenthetjük, beléptünk a 21. századba.” – fejezte be ünnepi beszédét.

Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató a kivitelezés számszerű részleteibe avatta be a megjelenteket. Miután az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése című felhívásra beadott anyagot támogathatónak ítélte meg a minisztérium, az intézményben 142 609 438 forint értékű beruházást tudtak megvalósítani 2018-ban.
A kor kihívásainak nem pusztán a szellemi, a tárgyi feltételeknek is meg kell felelniük egy oktatási intézményben. Hogy a jászberényi gimnázium ehhez méltón gyarapíthassa örökségét, elengedhetetlen volt Gyökös Mihály kivitelező, Kudelka Lívia pénzügyi vezető, Nagy Edit szakmai vezető, továbbá Bálint Károly műszaki ellenőr szaktudása és odafigyelése – tette hozzá Zsemberi Zoltán, majd köszönetét fejezte ki Antics Istvánnak, aki ezen időszak alatt nemcsak az intézmény igazgatója, hanem a projekt – 634 tanuló érdekét képviselő és szem előtt tartó – vezetője is volt egyben.
Kiss Mónika 5. N osztályos tanuló magyar táncdaléneke után Hajnal-Nagy Gábor szólt a teremben helyet foglaló diákokhoz. „Nagyon sok új kihívást hoz ez a változó világ, de én azt gondolom, hogy a legjobb helyen vagytok ahhoz, hogy megfeleljetek ezeknek a kihívásoknak. Ma már elsősorban nem a lexikális tudás a fontos, hanem az a képesség, hogy mindig tanulni tudjatok, ehhez nyújt most jobb feltételeket az iskola.” Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője a gimnázium negyedszázadnyi megújulását ragadta meg apropó gyanánt, hogy a Jászság fejlesztésekben gazdag esztendőit leltárba vegye. Mindenekelőtt azonban köszönetet mondott az országos Klebelsberg Központ képviseletében jelenlévő Péterffy Balázs elnökhelyettesnek, illetve a tankerületnek a 450 millió forintnyi támogatásért, melyet a jászsági települések iskolái fejlesztésekre fordíthattak. Befejező gondolatait az emlékek fontosságának szentelte, hiszen ezek azok az életünket meghatározó pillanatok, melyek a későbbi döntéshozatalban befolyásolnak bennünket. „Az emlékek évtizedeken át hitet, erőt és irányt mutatnak. Hiszem, hogy minden fejlesztés, mely városunkat, kultúránkat és iskoláinkat érinti, egyszer, amikor gyermekeinknek nagy döntést kell hozniuk, arra motiválnak majd mindenkit, hogy szenvedélyesen szeressék azt, amiből csak egy van: a hazát, a családot, a szülőt, a szülővárost, az iskolát.”
A folytatásban Deme Fanni 9. C osztályos tanuló tolmácsolta Márai Sándor A remekműről és a tündériről papírra vetett elmélkedéseit, majd Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese továbbította a kormányzat oktatással kapcsolatos állásfoglalását. Elmondta, hogy a Lehel Vezér Gimnázium közel 150 milliós beruházása egy majdnem 90 milliárdos fejlesztési terv része, melynek keretében országszerte több mint 640 iskola újul meg. A fiatalok figyelmét felkeltve kitért a jövő munkaerőpiacának helyzetére, amikor olyan szakmákban kell majd helytállniuk és olyan kérdésekre kell majd választ adniuk, melyeket ma még talán senki sem ismer. Ahhoz, hogy sikeresek lehessenek, véleménye szerint a gimnáziumban már megvan minden lehetőség.
A köszöntők sorát dr. Vitályos Eszter államtitkár asszony zárta, aki úgy véli, az itt élő ifjúság méltán lehet büszke kultúrájára, hagyományaira, elődeire és történelmére. „Ahogy Jászberény a Jászság fővárosa, úgy az 1767-ben alapított gimnázium a térség meghatározó intézménye.” – fejezte ki tiszteletét, majd a projekt célját ismertette, mely a helyi szükségletek kielégítésére irányuló, hatékony működést biztosító, korszerű oktatási és nevelési környezet kialakítása volt. Az épületenergetikai fejlesztéssel, a tantermek, a tanári szoba, az irodák felújításával, az elavult bútorok cseréjével és a kémia, a biológia továbbá a fizikaterem új eszközállományával ez a szándék valósággá vált. Az EFOP 4.1.3-as kódszámú pályázati felhívás keretében összesen 29 milliárd forint fejlesztési forrásból 437 iskolát támogattak. A nyertesek közé kerülő Lehel Vezér Gimnáziumot országos szintű példaként hangoztatta, mivel a hozzáadott pedagógiai érték szerinti országos rangsor második helyét is magáénak tudhatja. „Mostantól a modern kor kihívásainak megfelelően felszerelt intézményben őrizhetik tovább 250 év szellemi kincseit.”

A rendezvény hivatalos szekciójának fényét emelte a kifejezetten erre a napra verbuválódott Lehel Fiúkar megindító előadása. Az iskola címeres nyakkendőjét viselő, fegyelmezett tehetségek Deméné Ilonka Gabriella karmester vezényletével hazánkat dicsőítő szerzeményt hoztak el a jeles alkalomra.
Az ünnepélyes szalagátvágás már a felújított intézményben zajlott, ahol Szabó Tamás polgármester, Pócs János képviselő, Dr. Vitályos Eszter államtitkár, valamint Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató közösen metszették el az átadást jelképező nemzetiszín anyagot. A korszerűsített épület bejárását követően állófogadással folytatódott a rendezvény.

 

E-NAPLÓ belépés

Órarend

Tanulói notebook üzembehelyezési útmutatók

Az LVG a Facebookon

Erasmus+ 2022.

EFOP-3.2.5-17- 2017-00016

A Lehel Vezér Gimnázium

Diákfilm Fesztivál

Határtalanul

EFOP-4.1.3-17- 2017-00342

Határtalanul

Pénz7

Partner intézményünk