Webmail

Menza étlap

LVG film

Zirzen Janka pedagógiai díjat kapott

Szabó Gyula

Szabó Gyula testnevelő tanár Jánoshidán született. Itt végezte általános iskolai tanulmányait, majd a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban tanult tovább. Érettségi után felvételt nyert a Ho Si Minh Tanárképző Főiskolára, mai nevén az egri Eszterházy Károly Főiskolára, ahol testnevelés-földrajz szakos diplomát szerzett. Néhány év múlva a budapesti Testnevelési Főiskolán megszerezte a középiskolai testnevelő tanár címet. A Lehel Vezér Gimnáziumban 1976 óta dolgozik. Ez az első, máig egyetlen munkahelye.
Az elmúlt 36 esztendőben megszámlálhatatlanul sok sporteseményen vett részt szervezőként vagy tanárként. Fő célja a mozgás, a sportolás megszerettetése volt. Ezért a hagyományos sportágak mellett az új, feltörekvő sportágaknak is élharcosává, népszerűsítőjévé vált Jászberényben. Ide tartozik a tenisz. Tanítványai a diákolimpiákon kitűnően szerepelnek. Ő az alapítója a Bathó Gábor Emléktornának. A másik ilyen sportág a síelés, amelynek oktatásáról képesítést is szerzett. Az iskolai sítáborokat hosszú évekig szervezte.
Sokat tett a testnevelés órák körülményeinek javítása érdekében. A mindenki által ismert Szántai József Tornakert mai formájának kialakításában tevőleges részt vállalt. Ugyanúgy, ahogy az iskolában található tornaterem és konditerem folyamatos fejlesztésében is.
Évekig a gimnázium atlétika szakosztályának vezetője volt. Tanulói országos eredményeket értek el. Rendszeresen indultak futófesztiválokon. Az atlétika iránti szeretetét mutatja, hogy a maraton futást népszerűsítette iskolájában, a Bécs-Budapest Maratonon és a budapesti neves versenyeken többször is indult, s indított csapatokat. A Szántai József Tornakertből induló Zagyva menti Maratonnak évek óta szervezője.
Nagy rajongója a futballnak. Évekig aktív nagypályás játékos volt, majd Jászberény kispályás labdarúgásának meghatározó alakja lett. A gimnázium házi bajnokságát a kezdetek óta szervezi. Sok, azóta már hagyománnyá vált rendezvény elindítója volt. Ilyen a mindenkori futball világbajnokságokkal párhuzamosan zajló VB-k szervezése, immár évtizedek óta. A lábteniszt meghonosította a gimnáziumban. Vezetésével az iskolai csapat számos helyezést ért el, a Pepsi Iskolai Lábtenisz Bajnokság országos döntőjét pedig megnyerte.
Iskolánk legendás testnevelő tanárának, Szántai Józsefnek az emlékére rendezett emlékversenynek immár 24 éve főszervezője. Ez a térség középiskoláinak a sportbarátságát is elmélyítette.
Hosszú évek óta rendez vízi táborokat a Túr, a Tisza vidékére. Erre képesítést is szerzett időközben. Szintén hosszú évek óta szervezi meg a Passau-Krems útvonalú kerékpártáborokat. Ezeken a több száz diák mellett a tanártársaival is megszerettette a mozgást, a sportolást.
Természetesen személyesen is részt vesz ezeken a megmozdulásokon, példamutatásával teszi hitelessé a sport iránti szeretetét. Külön meg kell említeni, hogy saját teljesítményének határait is, sportemberhez méltóan, állandóan feszegeti. Többször is végig kerékpározott hazánk határai mentén, sőt végigtekerte a Jászberény-Vechta útvonalat is.
Tanóráira a szakszerűség, felkészültség, a tárgyszeretet jellemző. Tanulóit tiszteletre neveli, diákjai  kedvelik, jó kapcsolatot ápol velük, ugyanúgy, mint a szülőkkel, kollégáival. Ő honosította meg a ma már méltán népszerű SZTD-ket, azaz a szülő-tanár-diák találkozókat. Nagyon fontosnak érzi az összetartozást, mindent meg tesz, hogy ezt érvényesítse. Időnként híresen jó szakácsművészetét is ennek szolgálatába állítja.
Osztályfőnöki munkát, bár ez szakja miatt nem túl egyszerű, többször is vállalt, olyan esetekben is, amikor hirtelen be kellett ugrani erre a feladatra.
Szerénység jellemzi. Példás családfő és családapa. Három gyermekének büszke édesapja, és mostanáig öt unokájának boldog nagypapája.

 

Támogatóink

E-NAPLÓ belépés

2019/2020-as órarend

Az LVG a Facebookon

EFOP-3.2.5-17- 2017-00016

A Lehel Vezér Gimnázium

Diákfilm Fesztivál

Határtalanul

EFOP-4.1.3-17- 2017-00342

Határtalanul

Pénz7

Partner intézményünk