Webmail

Menza étlap

LVG film

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Díjban részesült Szemánné Barkóczi Judit

A Jászkürt Újságban 2014. augusztus 28-án megjelent cikk:

Miért döntött úgy annak idején,
hogy ezt a pályát választja?

A Lehel Vezér Gimnáziumban érettségiztem, és a diploma megszerzése után állást is kaptam volt iskolámban. 1977-től dolgozom itt, és 1987-től vagyok igazgatóhelyettes. Azonnal osztályfőnökséggel kezdtem, ez a pedagóguspálya egyik legszebb kihívása. Két csodálatos osztályom volt, nagyon szép emlékek fűznek hozzájuk. Más jellegű munka az igazgatóhelyettesi. Megvannak a maga nehézségei, de a szépsegei is. Legizgalmasabb része számomra a pályairányítás. Nagyon jó a felsőfokú intézményekben való továbbtanulási arány a gimnáziumban, ezen a területen kiemelkedő közös munkát végeznek a tanárok, a diákok és a szülők. Most a helyettesi munkám mellett újra osztályfonök is vagyok. Kiváló, remek osztályom van, bár ők ezt nem mindig hiszik el magukról.

Ön szerint mi kell ahhoz, hogy ma egy szakember sikeres legyen?

Nehéz dolog arra válaszolni, hogy mi is a siker titka, hiszen ez számomra soha nem volt cél. Nem önmagában a siker, hanem az örömteli munka a fontos. Ez hoz magával mindent. Ennek azonban azt gondolom, vannak feltételei. Az életkortól teljesen függetlenül lelkesedés, kíváncsiság, nyitottság a világra, rugalmasság, folyamatos tanulás. Tanulás a szaktudásért, a művelődésért, tanulás másoktól, tanulás a hibáinkból. Nagyon fontos az egészséges önbizalom, de a folyamatos kételkedés is. Igen, fel kell tenni a kérdést magunknak: jól csináltuk-e? A válasz nem mindig pozitív, de ha mi magunk nem kérdezzük meg belülről, megkérdezik mások hangosan. A kudarc, a hibák és tévedések vállalása, a konfliktus is előrevisz, csak soha nem szabad feladni. A kitartó, kemény munka  szellemi és fizikai egyaránt engem nagyon súlyos élethelyzeteken segített át. Mindig
újabb és újabb kihívásokat kell keresni, ami előrevisz, gondolkodásra, kreativitásra késztet.

Mit jelent önnek ez a kitüntetés?

A jól végzett munka elismerése, megbecsülése mindig nagyobb teljesítményre sarkallja az embert. Én a tanítványaimat is szeretettel, dicsérettel buzdítom, a jó, a pozitív tulajdonságaikat emelem ki, hiszen erre tudnak építeni. Most én is úgy érzem, hogy még nagyobb erőt nyertem a további munkámhoz, hiszen a visszajelzés azt mutatja, másoknak is fontos, amit csinálok. Természetesen nagy megbecsülésnek, megtiszteltetésnek érzem a kitüntetést, de egy kicsit zavarban is vagyok. Sokkal többet jelent, mint ahogyan azt gondoltam volna. Múltidézővé vált ez az alkalom. Számtalan tanítványom jelentkezett, gratulált és emlékezett. Nagyon sok boldog pillanatot szereztek nekem, és óriási erőt kaptam a folytatáshoz. Nagyon köszönöm mindenkinek!

A kitüntetés átadásáról bővebben itt olvashatsz >>>

Támogatóink

E-NAPLÓ belépés

2019/2020-as órarend

Az LVG a Facebookon

EFOP-3.2.5-17- 2017-00016

A Lehel Vezér Gimnázium

Diákfilm Fesztivál

Határtalanul

EFOP-4.1.3-17- 2017-00342

Határtalanul

Pénz7

Partner intézményünk